Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Υπνοθεραπεία και κάπνισμα


Το κάπνισμα είναι μια ιδιάζουσα συνήθεια συμπεριφοράς. Οι πιο συνήθεις λόγοι για τους οποίους κάποιος ζητά βοήθεια για να σταματήσει το τσιγάρο και το κάνει επιτυχημένα, είναι λόγοι υγείας.

Οι πιο συνήθεις λόγοι για τους οποίους κάποιος προσπαθεί να σταματήσει το κάπνισμα ανεπιτυχώς, χωρίς να το θέλει πραγματικά, ξεκινάνε με τις φράσεις ‘η γυναίκα μου είπε....’ ή ‘ο άντρας μου είπε’ ....

Επίσης, έχω πολύ κόσμο που έρχεται να με δει και μου δίνει χρήματα μπροστά για να τους κόψω το τσιγάρο.  Τους στέλνω από εκεί που ήρθαν, ευγενέστατα (!) πάντοτε... και τους εξηγώ ότι αν δεν είναι αυτοί που θα το σταματήσουν με τη δική μου βοήθεια, δεν είμαι υποχρεωμένος να τους βοηθήσω.  Πολύ ευχαρίστως να πάνε κάπου αλλού. Επίσης, παρόλο που η υπνοθεραπεία έχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας (γύρω στο 80%), το πρόγραμμα πρέπει να γίνεται κομμένο και ραμμένο στον συγκεκριμένο άνθρωπο και τις ανάγκες του.  Δεν υπάρχει μια συνταγή για όλους.

Το σταμάτημα του καπνίσματος είναι ιδιάζουσα περίπτωση γιατί πρέπει να πάρουμε υπ΄οψιν τα εξής :
  •  Τη συνήθεια και την αντικατάστασή της (χέρι και στόμα)
  • Νικοτίνη και εθισμός - βαρειά / ελαφριά τσιγάρα
  • Μαλάσσα (ζαχαρη) και εθισμός - η μαλάσσα χρησιμοποιείται στο πλάσιμο του τσιγάρου 
  • Άλλες συνήθειες που σχετίζονται με το κάπνισμα (ο καφές)
  • Το πόσο και το πότε καπνίζει
  • Το τι σημαίνει γι αυτόν / ή το κάπνισμα
  • Κράτημα του βάρους
  • Δευτερεύον ώφελος (καπνίζει για να μην τον φιλάει η σύντροφος)

Με την υπνοθεραπεία, αν ο Υπνοθεραπευτής νοιώσει ότι ο άνθρωπος που ήρθε να τον δει, είναι έτοιμος να σταματήσει το κάπνισμα, τότε θα φτιάξει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα γι΄αυτόν, που συνήθως είναι 3-4 συνεδρίες σε διάρκεια τριών εβδομάδων (21 μέρες) για να εμπεδωθεί η καινούργια συνήθεια στο υποσυνείδητο.


Επίσεις βασικό ρόλο στην επιτυχία του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός CD, το οποίο ο καινούργιος 'ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ' το ακούει κάθε βραδυ πριν κοιμηθεί, τις πρώτες τρεις εβδομάδες για να εμπεδώσει την καινούργια συνήθεια.

Μια ερώτηση που θα μας δώσει την αφορμή να καταλάβουμε γιατί η υπνοθεραπεία βοηθάει τόσο αποτελεσματικά στο να σταματήσουμε τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος και μου γίνεται συνέχεια, είναι η εξής :

Αφου λοιπόν εγώ είτε έχω σοβαρό λόγο, είτε πραγματικά θέλω αλλά δεν μπορώ να σταματήσω το κάπνισμα,  εσύ πως μπορείς με την ύπνωση να με βοηθήσεις να το καταφέρω;

Η απάντηση είναι απλή και μπορεί να κατανοηθεί όταν καταλάβουμε τη θεωρία του μυαλού. Κατά αυτή, το συνειδητό μας είναι το 12% του μυαλού μας και η θέλησή μας, την οποία χρησιμοποιούμε όταν μόνοι μας για να αλάξουμε μια συνήθεια, είναι μέρος του συνειδητού μέρος του μυαλού μας. 

Η ασυνείδητη συνήθεια όμως ΄φυλάσσεται΄στο υποσυνείδητο, στο 88% του μυαλού μας.  Προσπαθώντας λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε μόνο τη θέλησή μας για να αλάξουμε το υποσυνείδητό μας, βλέπουμε ότι χησιμοποιούμε το 12% του μυαλού μας για να αλλάξουμε το 88%, κάτι που έχουμε ήδη δει ότι είναι πολύ δύσκολο. 

Με την υπνοθεραπεία, ο υπνοθεραπευτής μας θα μας βοηθήσει να βάλουμε αυτό που έχουμε στο συνειδητό μας, στο υποσυνείδητο και  επίσεις θα μας βοηθήσει να το κάνουμε ασυνείδητη συνήθεια μέσα σε 21 μέρες, δηλαδή ο υπνοθεραπευτής θα μας βοηθήσει να συντονίσουμε συνειδητό και ασυνείδητο, ώστε να έχουν και τα δύο τον ίδιο κοινό στόχο.

Το πρόγραμμα μόνιμου σταματήματος του καπνίσματος που εφαρμόζω, εφαρμόζεται στην Αγγλία και Αμερική με πάνω απο 88% ποσοστό επιτυχίας.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ανθρωποκεντρικό και διαμορφώνονται ανόλογα με τις προσωπικές ανάγκες του κάθε ενός που ζητά την βοήθειά μας.

Αυτό που ακούμε απο τους ανθρώπους που έχουμε βοηθήσει είναι, οτι και αυτοί στην αρχή ήταν σκεπτικοί και διστακτικοί να σταματήσουν το κάπνισμα με υπνοθεραπεία, όταν όμως μίλησαν μαζί μας αντιλήφθηκαν τον λόγο για τον οποίο δεν είχαν καταφέρει να το κάνουν απο μόνοι τους. Ερχόμενος κάποιος για την πρώτη χαλαρωτική συνεδρεία γνωριμίας, η οποία  μειώνει το στρες, βλέπει αν του αρέσει και του ταιριάζει σαν θεραπεία και φυσικά και εγώ διαπιστώνω αν είμαι πράγματι αποφασισμένος να το κόψει, έτσι ώστε να αφιερώσω τον χρόνο μου και την ενέργειά μου για να τον βοηθήσω.

Αντίθετα με το τι 'ακούγεται', όλοι οι ανθρωποι μπαίνουν απο μόνοι τους σε μια κατάσταση ύπνωσης όταν συγκεντρώνονται για να κάνουν κάτι και έτσι δεν τίθεται θέμα αν μπορούν να μπουν σε ύπνωση η όχι. Αν θέλουν, και ο θεραπευτής έχει την κατάλληλη εκπαίσευση και εμπειρία, θα τους οδηγήσει κατάλληλα και θα έχουν μια υπέροχη εμπειρία, όπως όλοι οι πελάτες μου.
Αν λοιπόν και εσείς, όπως και αυτοί, θέλετε να ελευθερώσετε τον εαυτό σας απο τα δεσμά της εξάρτησης, απο τα δεσμά μιας βλαβερής και παθογόνου συνήθειας όπως είναι το κάπνισμα, επικοινωνείστε μαζί μας για να δείτε πως και εσείς μπορείτε να κάνετε αυτή την αλλαγή στη ζωή σας που θέλετε τόσο πολύ, αλλά νοιώθετε οτι δεν μπορείτε.

Μπορώ να σας βοηθήσω.  Εσείς μπορείτε να κάνετε το πρώτο βήμα για να κάνετε τη ζωή σας όπως εσείς θέλετε επικοινωνώντας μαζί μας;



Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στέλνοντας μήνυμα πρώτα στο 69 41 570 576 (για να μην διακόψετε συνεδρίες), ή με μέιλ στο costas_lambros@hotmail.com


Κώστας Λαμπρόπουλος C. Ht
Certified Hypnotherapist





1 σχόλιο: